Seuraa kulutustasi
Kohtuus maistuu parhaimmalta
Jos oma tai läheisen alkoholinkäyttö mietityttää, kulutuksen tarkkailuun on tarjolla apua. Voit käyttää annos- tai viikkolaskuria, joiden avulla voi seurata nautitun alkoholin määrää ja arvioida mahdollista terveysriskiä.
Netissä on myös erilaisia promillelaskureita, jotka auttavat arvioimaan veren alkoholipitoisuutta. Huomioi kuitenkin, että promillelaskurit antavat aina keskimääräisen laskennallisen tuloksen. Alkoholin palamisnopeus vaihtelee yksilöllisesti riippuen henkilön iästä, sukupuolesta ja ruumiinrakenteesta.
Kuuntele itseäsi ja muita
Kohtuullinen alkoholinkäyttö on osa normaalia elämää, ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Jos alkoholi vaikuttaa heikentävästi hyvinvointiisi, vähennä sen käyttöä.
Mikäli ympärilläsi olevat ihmiset huomauttavat sinulle alkoholinkäytöstä, asiaan kannattaa suhtautua vakavasti ja rakentavasti. Jos alkoholinkäyttösi haittaa muita ihmisiä, todennäköisesti käytät sitä silloin liikaa.
Paljonko on annos?
Alkoholinkäytössä puhutaan annoksista. Annosmäärät vaihtelevat eri maissa, Suomessa pohjana ovat alkoholilakiin kirjatut anniskelun perusannosmitat.
Yhdellä annoksella tarkoitetaan
-
33 cl keskiolutta tai siideriä
-
12 cl viiniä
-
8 cl väkevöityä viiniä tai muuta juomaa, jonka alkoholipitoisuus on yli 15 mutta alle 22 t-%
-
4 cl väkeviä, kuten viskiä, konjakkia tai viinaa
Kun juomana on nelosolut, pullo tai tölkki eli 33 cl tarkoittaa 1,3 annosta. Vastaavasti nelostuoppi sisältää kaksi alkoholiannosta.