top of page

0-toleranssi

Lapsilta kielletty

Alkoholijuomien myyminen ja välittäminen alle 18-vuotiaille on kielletty. Alkoholin ostaminen tai tarjoaminen alaikäiselle on rikos. Vasta 20-vuotias saa ostaa tai pitää hallussaan myös väkeviä alkoholijuomia.

Henkilö, joka välittää alkoholijuomia alaikäiselle, voidaan tuomita alkoholirikoksesta sakkoon tai vankeuteen jopa kahdeksi vuodeksi.

Pimeän pullon myynti on aina laitonta.

 

Salakaupoista ja –kapakoista kannattaa pysyä erossa, sillä näissä paikoissa myytävät tuotteet saattavat olla väärennöksiä. Pahimmillaan feikit voivat aiheuttaa myrkytyksiä, joiden seurauksena saattaa sokeutua tai vammautua vakavasti.

Nauti raskaudesta ilman alkoholia

Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle on yritetty määrittää turvallista rajaa, jonka alittava käyttö ei olisi vaaraksi. Nykytiedon valossa tällaista rajaa ei kuitenkaan ole, joten raskauden aikana viisainta on pitäytyä alkoholinkäytöstä kokonaan.

Jos odottava äiti juo alkoholia, sikiön veren alkoholipitoisuus on yhtä korkea kuin äidin. Alkoholi vaikuttaa myös vauvan aivoihin ja keskushermostoon sekä hidastaa sikiön kasvua. Alkoholin vaikutus riippuu siitä, missä vaiheessa raskautta sikiö altistuu alkoholille ja kuinka paljon. Lue lisää alkoholin vaikutuksista sikiölle osoitteessa www.verneri.net

Raskaus on elämänvaihe, jossa on sopeuduttava siihen, mikä on parasta äidille ja syntymättömälle lapselle. Alkoholin jättäminen pois raskausaikana on luontevaa, jos tuleva isä kannustaa odottavaa äitiä pidättäytymällä itsekin alkoholista.

Skarppina liikenteessä

Rattijuopumus ei tarkoita kaatokännissä ajamista, vähempikin on vaaraksi. On mahdotonta sanoa, kuinka paljon alkoholia voi nauttia ilman, että veren alkoholipitoisuus nousee 0,5 promilleen, mikä on Suomen rikoslain mukaan rattijuopumus-raja. Ajoneuvolla ajaminen ja alkoholi ovat huono yhdistelmä.

 

Alkoholi hidastaa reaktionopeutta ja heikentää arviointikykyä. Se vaikuttaa myös näköön, sillä hämäränäkö huononee ja näkökentän laajuus pienenee. Kyky ymmärtää omaa virkeystasoaan häviää, mikä lisää riskiä nukahtaa rattiin.

Tavallisesti alkoholi palaa maksassa 0,12-0,16 promillen tuntitahtia, mutta palamisnopeus on hyvin yksilöllistä. Sellaista ihmelääkettä ei ole, jonka avulla palamista voisi nopeuttaa.

Näin alkoholi vaikuttaa autolla ajamiseen

  • Nopeudentunne häviää

  • Reaktionopeus heikkenee ja toiminta-ajat pitenevät

  • Auton jarrutusmatka pitenee huomiokyvyn heiketessä

  • Koordinaatiokyky heikkenee

  • Itsekontrolli häviää, uhkarohkeus voittaa

  • Näkö heikkenee

bottom of page