Alkoholin energiasisältö

Alkoholissa on kaloreita
Laskukaava: juoman määrä x laatu

Alkoholi sisältää runsaasti energiaa. Alkoholia syntyy, kun raaka-aineen sisältämät sokerit muuttuvat etanoliksi. Juoman alkoholipitoisuus ilmoitetaan tilavuusprosentteina etiketissä, eli montako millilitraa puhdasta alkoholia on desilitrassa juomaa.

 

Nyrkkisääntö: mitä enemmän alkoholia, sitä enemmän energiaa. Likööreissä ja juomasekoituksissa energiasisältöön vaikuttavat lisäksi muut raaka-aineet.

 

Kun alkoholijuomista valmistetaan drinkkejä, kaloreiden saantiin vaikuttavat myös muut ainesosat, esimerkiksi virvoitusjuomat, tonic-vesi, kerma, mehu tai hedelmät.

 

Kaloreita laskiessa on tärkeää huomioida, että juomia nautitaan erikokoisina annoksina.

4 cl ravintola-annos konjakkia (40 t-%) sisältää keskimäärin 73 kaloria, yksi pullo tai tölkki eli 33 cl keskiolutta noin 140 kaloria. (Lähde: Fineli)